Psykologien
Työhuone
torstai 11th maaliskuu, 2021
Mitä on psykoterapia?
Psykoterapia on asiakkaan ja psykoterapeutin väliseen vuorovaikutukseen perustuva hoito- ja kuntoutusmuoto, jonka tavoitteena on psyykkisen hyvinvoinnin lisääminen. Yleisimpiä syitä hakeutua psykoterapiaan ovat erilaiset masennus- ja ahdistuneisuushäiriöt, jolloin usein päädytään pidempikestoisempaan terapiajaksoon. Psykoterapia voi olla myös lyhytkestoista, jolloin työskentelyn tavoitteet rajataan tarkasti ja keskitytään usein vain yhteen ongelmaan. Psykoterapiassa käytetään keskustelun lisäksi mahdollisesti erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Nykyisen tutkimustiedon mukaan psykoterapia on tehokas ja turvallinen monenlaisiin mielenterveyden häiriöihin ja oireisiin.
Mitä on kognitiivis-analyyttinen psykoterapia?
Psykoterapioita on monia erilaisia: eri psykoterapiasuuntaukset pohjautuvat erilaisiin taustateorioihin mielenterveyspulmien taustoista, syistä ja hoidosta. Kognitiivis-analyyttinen terapia (KAT) on integrativiinen terapiasuuntaus, eli se yhdistää ajattelua kahdesta teoriataustasta: psykoanalyyttisesta objektisuhdeteoriasta sekä kognitiivisesta psykologiasta. Terapiassa keskiössä on potilaan sisäisen vuoropuhelun tarkastelu ja sen ymmärtäminen keskustelun ja erilaisten tekniikoiden, kuten mielikuvien ja toiminnan avulla.
Kognitiivis-analyyttisesta terapiasta ja sen historiasta voit lukea lisää KAT ry:n sivuilta.
Kuinka hakeutua psykoterapiaan?
Psykoterapiaan voi tulla itse maksavana asiakkaana varaamalla ajan terapeutille. Kelalta voi saada tukea kuntoutuspsykoterapiaan, jos täyttää tietyt ehdot: sinun tulee olla 16–67-vuotias, työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi ja olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kuukautta asianmukaista hoitoa. Tällöin psykiatri voi kirjoittaa lausunnon psykoterapian suosittelemiseksi. Kelan myöntämästä kuntoutuspsykoterapiasta voit lukea lisää Kelan sivuilta. Itselleen sopivan terapeutin etsiminen on potilaan vastuulla.
Kuinka valita itselle sopiva psykoterapeutti?
Psykoterapiassa vaikuttavinta on asiakkaan ja terapeutin välille syntyvä yhteistyösuhde, minkä vuoksi itselleen sopivan psykoterapeutin etsimiseen kannattaa paneutua. Ennen terapiaan sitoutumista onkin tärkeää käydä tutustumiskäynn(e)illä kokeilemassa, lähteekö yhteistyö terapeutin kanssa hyvin käyntiin. On aivan mahdollista, että ensimmäisen tutustumiskäynnin jälkeen löydät itsellesi sopivan terapeutin, mutta ei ole mitenkään epätavallista käydä useamman terapeutin luona tutustumassa. Terapeutin valinnassa saa ja kannattaa olla itsekäs – jos työskentely ei syystä tai toisesta tunnu luontevalta, kannattaa jatkaa etsimistä.
Kognitiivis-analyyttiseen psykoterapiaan Psykologien Työhuoneen kautta?
Eeva-Liisa Ginström on psykologian maisteri ja kognitiivis-analyyttinen psykoterapeutti (YET), johon voit ottaa yhteyttä tiedustellaksesi terapian ja tutustumiskäynnin mahdollisuutta.
Sähköposti: eeva@psykologientyohuone.fi
Puhelin: +358 50 531 9165
Lähteet ja lisää luettavaa:
Mielenterveystalo: Psykoterapia
KAT ry: Terapia
Mielenterveystalo: Miten valitsen psykoterapeutin?
Posted by